~telur ayam menegak?~

Entri pada hari ni pulak pasal telur ayam menegak?
yerp, kejadian ni terjadi masa GERHANA BULAN PENUH pada 10 Disember yang lalu..
hukhuk..kenapa Eli baru nk post psl ni hari ni?
 sebab, persoalan Eli telah terjawab 
 'kenapa telur ayam ni boleh menegak ketika gerhana terjadi? kenapa x hari lain?'
 korang tahu ke jawapan nye ape?
" Ianya berlaku di sebabkan tindakan graviti bulan dan matahari
 yang begabung lalu menyebabkan sesuatu bendalir akan tertarik ke atas. 
Putih telur adalah merupakan bendalir yang paling kurang tumpat berbanding kuning telur,
 sehingga menyebabkan putih telur ditarik naik ke atas dan  
menekan kuning telur ke bawah. Dengan ini menyebabkan bahagian bawah telur menjadi berat 
 sehingga membolehkan telur mampu menegak dengan sendirinya. "
huhuhuhu....^_^
macam tu rupanya..
 korang tengok picture kt atas tu Eli sempat snap picture telur ketika kejadian gerhana malam tu..
 mase nk letak telur tuh berasa sangat2 seperti ade magnet yang menarik..
 best sangat2..
 bukan ape kejadian gerhana ni makan mase hampir bertahun..
 so eli amik lah kesempatan..
 esok2 Eli da tua ley plak cite kt anak-anak pasal ni..hikhik
[brangan pulok!..insyallah]


| Eli |


Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

0 comments:

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra