~kaw berkepit da macam BELANGKAS!!~

hellop!! entri ari ni Eli nk menceritakan sikit psl BELANGKAS!! ade ke manusia yg x kenal lagi ape itu "BELANGKAS"? huhuhuu..cian mereka....haritu my abah dapat banyak sgt belangkas then dye bawak balik umah...wew! best2........... belangkas betina banyak sangat telur...sedap! tapi Eli x leyh makan banyak, pening lalat nnt..hihihi...ni sedikit info & gambar tok korang yang mane x kenal lagi ape itu belangkas yer ^_^

Belangkas ialah sejenis haiwan yang hidup di laut masin dan sedikit di paya air tawar. Belangkas mudah ditangkap di tepi-tepi pantai kerana tidak menggigit.
Belangkas adalah dari famili Limulidae. Nama saintifik belangkas yang hidup di pinggir pantai ialah tachypleus gigas dan yang ditemui di kawasan paya ialah carcinoscorpius rotundicauda.
Haiwan ini merupakan artropod laut yang bentuk badannya mirip kepada 'ketopong besi' tentera dan juga mempunyai ekor yang panjang dan tajam. Ia boleh mencapai saiz sehingga 51 cm (20 inci). Mana-mana anggotanya yang putus boleh tumbuh semula dan ia juga mempunyai sistem keimunan yang menakjubkan.
Peribahasa dalam masyarakat Melayu iaitu 'macam belangkas' bermaksud lelaki dan perempuan yang bergerak bersama-sama ke mana-mana sahaja. Kita akan temui belangkas di laut cetek dalam keadaan berdua-dua iaitu seekor jantan dan seekor betina.| Eli |


Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

0 comments:

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra