~semak lah FB timeline ni..mcm ner nk DISABLE kn die???~

timeline facebook

Facebook korang ade timeline x? agak2 korang rimas x ade nye timeline ni?? yark! Eli tengok macam bebetul semak, serabut jer nk tengok facebook sendiri,inikan orang lain yang akan tengok! Mark Zuckerberg, kenape lah kau bagi facebook ni jd bertambah semak + serabut... kejap nk tengok kiri,kejap nk tengok kanan..ade pulak sub-sub folder... haiz.. Eli rase facebook lame lagi teratur! hehehe...>;<
 walaubagaimana pun setiap masalah ade penyelesaiannye..Eli da jumpe! harhar...jelez x? penyelesaian untuk men'disable'kan timeline facebook nieyh.. before that,Eli nk gak tnye kan, korang pakai ape?? FIREFOX? GOOGLE CHROME? @ SAFARI?.... hehe..xkisah! Eli da jumpe untuk ketiga-tiganya...^__^
nak tahu rahsia nye?? meh bace arahan yang diberikan 1-1 taw! walaupun agak pjg tp x kisah,demi FB ku!! xmau nk serabut lagi...-_-"
FIREFOX

Tiada cara yang kekal untuk melumpuhkan facebook timeline tetapi jika korang keliru dengan update baru facebook dan cari untuk melumpuhkan ini, maka korang boleh  melakukan ini dengan mudah menggunakan firefox addon. Disini,bagaimana korang boleh melakukan ini :
  • buka FIREFOX dan install <<USER AGENT SWITCHER>>iaitu firefox addon di dalam firefox browser.
  • selepas install <<USER AGENT SWITCHER>> addon, restart kembali firefox browser korang.
  • selepas restart, korang pergi ke TOOLS---->DEFAULT USER ENGINE---->INTERNET EXPLORER 7
  •  
  • sesudah korang buat default user agent, kembali refresh kan facebook korang..hasilnye, facebook timeline korang da xde lagi!! yey!! 

GOOGLE CHROME


Menggunakan Google Chrome boleh sedikit mencabar bagi sesetengah pengguna, tetapi ia tidak mustahil.
Jika korang tidak bersedia secara manual pergi ke depan dan ke belakang dengan kaedah ini, Eli akan mengesyorkan anda terlebih dahulu manual mencipta profil Google Chrome dan menggunakannya semata-mata untuk mengakses Facebook.


  • Pergi ke START, lakukan carian untuk CHROME dan dari hasil, klik kanan GOOGLE CHROME dan  pilih PROPERTIES.(boleh juga kalau korang nak buat terus melalui shortcut di desktop korang)
  • dalam TARGET FIELD, korang dikehendaki untuk menambah beberape path code yang telah tersedia ada(berhati-hati! sila tambah space antara chrome.exe dan line seterusnya):
UNTUK PENGGUNA WINDOWS 7 
--user-agent="Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0) 
UNTUK PENGGUNA WINDOWS XP
--user-agent="Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1)"
  • selepas korang letak code di atas,ia akan dilihat seperti ini :

C:\Users\your-username\AppData\Local\Google\Chrome\Application\chrome.exe --user-agent="Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 6.0)"
  • sesudah itu, korang klik APPLY then klik OK
  • macam biase, selepas itu, korang haruslah RESTART balik facebook korang didalam google chrome, facebook timeline akan tidak lagi kelihatan
  • sekiranya korang mempunyai masalah @ tidak faham lagi ape yang Eli ajar ni, bley la rujuk dalam video nieyh....
 
 
SAFARI

  • untuk SAFARI, ianya sangat la mudah! korang yang tidak ada SAFARI,boleh download di SINI 
  • download lah the latest SAFARI dan install! 
  • selepas itu, korang LAUNCH SAFARI, then sila lah tekan ALT key utnuk bring up the menu.
  • pergi ke DEVELOP---->NAVIGATE AGENT----> dan tekan INTERNET EXPLORER 7.0
  • kemudian sila lah korang pergi ke laman facebook dan akan lihat classic profile sudah kembali!!
 
perhatian!! untuk kembali ke default settings,korang hanya perlu restart kembali web browser....

*ini kerana INTERNET EXPLORE 7.0 tidak dapat support facebook timeline~

itu sahaja! da mcm tutorial la pulak! hemm... sebarang pertanyaan korang boleh la komen Eli yer...=) saya budak baru belajar! hehehe.. kalau salah tolong tunjukkan...^^ 

 | Eli |


Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

2 comments:

Ain Dzaya said...

thankz eli sudi share..ain ase bang*** giler guna timeline =(


dengan gagahnya ain buat entry bergambar ain arini tentang ; kawan. jom sama2 tengok =)

http://aindzaya.blogspot.com/2012/01/kawan.html

Shah Rizar said...

sy suko fb timeline.. mula2 tu susah la sikit nak biasakan..

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra