~tutorial membuat COVER TIMELINE facebook~








FACEBOOK TIMELINE? tipu la kalau korang x thu ape tu facebook timeline kn? nk di pendekkan cerita, jom Eli ajau korang mcm ne nk buat cover nye ... nak cantik kn facebook kn?? jommmm cekadauuut!!!


bahan-bahan nya :
-gambar2 yg korg nk ltk kt cover
-Adobe Photoshop [ xkisah any version CS, jnji korg reti guna ]
-ke 'kreatifan' korg!


korang dikehendaki membuka adobe photoshop korg x kisah lah CS brape skli pn, click on NEW.


then pop-up akn keluar mcm pix kt atas. Isi jer WIDTH : 850 px, HEIGHT : 315 px, [PASTIKAN KORANG PILIH "PIXEL"], seterusnya untuk BACKGROUND CONTENTS : TRANSPARENT @ WHITE. depend la pd korg... Eli suke Transparent... :) click OK after sume nya selesai...



hah! sama x mcm Eli wt ni??? weeeeeeeeeeeee... korg da bley start la menggunakan ke ' kreatifan ' korg tuh!


SIAP!!! ni Eli punya! korg plak? msti lg cantik kn??? hehehe... well done!


p/s : kalau korg still x phm gak, tgglkn komen di entri ini yer.. insyaallah Eli akn menjawabnya in 24h.. hehehehehe... :) Selamat  Mencuba :)

| Eli |


Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

3 comments:

PerenLee said...

mm..sayangnya saya punya netbook ni tak dapat buka software photoshop..

.::ElixierDeXandra::. said...

@parenlee : awk try guna portable photoshop.. b4 this Eli guna netbook juga...xde mslh.. :)

HAIKAL AKMAL said...

salam.saya nak tanya nie,saya nak buat cover timeline fb untuk tujuan berniagan.boleh awk tlong ajar saya cara nak buat timrline yang matching dengan barang yang nak saya niagakan itu. :D

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra