~TUTORIAL : Pisahkan Header dari Blog Content~

first header Eli :) 2011

Comment reader to Eli : "Macam mana ni , saya dah buat header transparent dah , tapi kenapa header saya tetap ber-backgroundkan warna putih ? 

Answer : Haish . Memang lah . Guna simple template kan ? Haaa . Bagi pengguna simple template , Eli rase korang boleh ikut tutorial ini , untuk pisahkan header dari blog content ...

1. Log in > Dashboard > Design >  Edit Html > Tick Expand Widget Templates

2. Tekan Ctrl F serentak , dan cari kod ini :


/* Mobile 

3. Ok . Dah jumpa ? Gud dear . Copy pula kod ini :

.header-outer, .content-inner { background-color: transparent; }.main-outer, .tabs-outer { background-color: $(content.background.color);} 

4. Dah ? Haaa. Pastekan di bahagian atas kod yang korang carikan tadi tu..

5. Cer PREVIEW dulu . Jadi tak ? Jadi tak ? Terpisah tak . hihi . Then muka korang akan jadi macam kerut-kerut gitu masa preview . Dan otak berpusing memikirkan :

"Kenapa ada shadow pulak kelililing blog ni ? Macam mana nak DELETE ?" 

6. Lek luuu bro ! Tak habis lagi .  Sekarang macam mana nak buang shadow tu ? Ikut ni :

7. Tekan Ctrl F serentak , dan Cari kod ini :

.content-outer { 

8. Jumpa dah  ? Haa . Ada nampak tak kat situ macam kod ni :

.content-outer {-moz-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);-webkit-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.webkit) rgba(0, 0, 0, .15);-goog-ms-box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread.ie) #333333;box-shadow: 0 0 $(content.shadow.spread) rgba(0, 0, 0, .15);

 margin-bottom: 1px;}

9. Ada kan ? Ada kan ? Sekarang Eli nak korang padam kod-kod tu semua .

10. Then , PREVIEW balik , shadow-2 tu dah tak de kan ? Now , bolehlah korang SAVE :)


p/s : Yes ! Header korang dah betul-2 jadi transparent .. Means backgroud blog korang nampak lah kat belakang header tu kan ? Amacam ? Suka takkkk .

|Eli|


Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

1 comments:

Anonymous said...

tips yg menarik la

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra