~TUTORIAL : Cara upload gambar dalam blog entri~

cbe try QR code ini , dapat x?


Meletakkan gambar dalam sesebuah entri dalam sesebuah blog dapat 'merancakkan' lagi kandungan sesebuah entri korang kan?

Kebiasaannya gambar yang diletakkan adalah berkaitan dengan entri yang ditaip.
dan adalah biasa pengunjung sesebuah blog suka membaca entri sesebuah blog yang juga mempunyai gambar walaupun sekeping =) isn't true?

okeyh, tutorial untuk upload gambar dalam blog adalah seperti berikut :

1.Login seperti biasa, klik pada 'New post'


2. Taip lah entri yang korang nk ceritakan, then nk letak gambar, korang klik pada button "image" tu yang sudah di highlight kan.[kuning]


click utk pembesaran..:)


3. Pop-Up akan keluar seperti berikut :

upload : utk korang upload gambar tu dari memory komputer korang
from this blog : dari dalam blog korang sendri[biasanya pada yang pernah upload gambar]
from Picasa web album : dari album Picasa bagi sesiapa yang mempunyai album tersebut
from your phone : dari handphone korang yang canggih tu
from your webcam : ambil gambar terus dari webcam lappy korang
from a URL : dari link yang korang paste kn pd kotak URL tersebut 

click utk pembesaran.. :)

4. Select gambar yang korang upload kan tadi.
5. Sesudah itu, terus tekan button  "Add Selected". Kemaskini kan gambar korang. Sekiranya tidak mahu, tekan button "Cancel".
6. Post gambar korang bersama entri tadi. 


#mudahkan???

|Eli|



Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

2 comments:

Anonymous said...

kalau upload kat picasa boleh juga kan

.::ElixierDeXandra::. said...

boleyh juga.... :) direct upload.. tp ade jugak newbies yg x thu, so sy bg tuto yg simple n x pening kple.. TQ cz always support blog saya... @anonymous

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra