~MOM-TO-BE or NOT?~

Fuh! lamenye tak berblog selepas berkahwin ni.. naik sarang labah labah da ni.. erm! tahniah? mom to be? okay okay thanks a lot tp kene dengau dulu cite Eli.. byk kisah nya selama Eli menyepi sebulan ni hah.. okay, firstly, tanggal 1 April 2014 Eli demam and husben bawa Eli ke Klinik Rafi, Gemas.. big news is Eli preggy about 5 minggu da.. alhamdulillah, ikut kiraan slpas Eli honeymoon.. delay seminggu period.. Dr. Rafi buat test UPT & scan sekali nak make sure pembesaran kantung/uri, then naik trus 2 line..ALHAMDULILLAH.. muka husben mmg glowing sgt.. wanna be real papa. hehehe... syukur2... 

my test UPT

tu dia satu bintik sepanjang 1.3cm.. :)

okay, nak crita mase Eli preggy, Eli sangat sensitif pada bau rambut husben Eli, dah syampu tp Eli kata dye x syampu, hehe maaf syg! nak tido mesti ade husben, klu balik umah mak tak boleyh kene tinggal, hehe ngada lebih! pastu tekak ni nak ikutkan hati 24/7 nak makan WESTERN je and tak minum ais, all time nak kene minum air panas,mcm papa dye! .. haish! best and sweet moment sgt! mcm tu rupanya menjadi seorg ibu yg sdg mgandungkan anaknya kan.. :) love my mama! 
Suddenly, pada minggu ke-7, Eli tetibe bleeding, brown spot..kluar sikit2, Eli mulai risau, Ya Allah kuatkanlah kandunganku di dlm ni.. Eli panik and husben hantar g klinik doktor pakar NAVIS di Segamat.. doktor tu pon scan kandungan Eli dan berkata baby kami sgt kecil lagi & membahayakan jika bleeding ni berlanjutan.. Allah! mase tu hati Eli berdegup kencang, dlm kereta, Eli nangis and husben menenangkan. Doktor pon bagi ubat kuatkan rahim (Duphaston) & Asid Folic untuk menguatkan kandungan kami. Seminggu kemudian (8 minggu), doktor suruh dtg lagi untuk lanjutan pemeriksaan, scan mcm biasa dan dye kata baby dah nampak cantik, rahim pon cantik, cume ade nampak selonggok darah kt bawah rahim membuatkan baby susah nak dapatkan makanan dan oksigen dari Eli..doktor pon risau, dye nak cek scan dari 'bawah'..okay, Eli tak kisah apapun, cume tawakal pada ALLAH.. :'(  husben pon dah approve demi kebaikan kandungan & Eli..doktor pon cek, denyutan jantung baby lemah dan tak laju spt kandungan normal. it means 50-50.. ;'(  Doktor pon memberi keterangan yang sejujurnya jangan bagi harapan sangat kali ni, tak pe its first time your pregnant,15% perempuan melalui pregnant bleeding begini-katanya. DONE! Eli & husben REDHA.. tunggu jelah berita selanjutnya..
Keesokkan harinya,Eli balik ke rumah mama Eli.. selepas sembahyang maghrib, Eli rase mcm sakit nk period + nak buang air besar.. Subhanallah! kantung/uri ku jatuh..tp kenapa tak banyak berdarah dan jatuh bersama janin di dalam nya cantik? ciptaan ALLAH takde sape yang tahu.. husben Eli bergegas bawa ke Mahkota Medical Centre, SAH! its my baby.. alhamdulillah dye kluar bersih dan Eli tak perlu cuci and Eli terus balik ke rumah mak balik.. baby, terima kasih sebab tak menyusah dan sakitkan mama,kamu sangat baik. Keluar dengan mudah dan cantik serta mengizinkan mama lepas kan solat dahulu sebelum kamu pergi sayang .:'(
maka, berpantanglah Eli seminggu di rumah mak..sama seperti berpantang org beranak normal, cume Eli berpantang tanpa baby di sisi.. ;'( sedih kan, actually Eli sedang menangis juga mase taip cerita ni.. 
cukup sahaja seminggu Eli berpantang, tetiba kepala Eli sakit dan badan bisa mcm nak demam, kenapa pula ni ya Allah, apekah ujian dari mu lepasni... Eli kene CHICKEN POX.. what? umur 25 bru nak kene ke? yesssssss... tanggal 5-5-14 Eli kene chicken pox..doktor ade cakap mgkin Eli keguguran haritu berpunca dari chicken pox ni sebab dye dah panas dalam dahulu.bak kate org tua, sakit 21 hari.. erm.. takpelah Eli redha sbb klu dye ade pon mungkin dye akan berlaku risiko kecacatan sbb terlalu panas dlm kandungan...tak baik juga.. ;'( 
Kesimpulannya, kita ni hidup kenelah redha dengan ape ujian daripada ALLAH, ade hikmah di sebalik ape yang berlaku, tak perlu mengeluh atau merungut setiap qada' dan qadar..rezeki pon ade di mana-mana. Emosi pulak typing post kali ni tapi its reality... Semoga Allah limpahkan rezeki dan kurniakan kami anak yg soleh/solehah.. :) Amin


| Eli |






Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

3 comments:

Anonymous said...

tahniah...:D
semoga bahagia hingga ke akhir hayat eli.nak tanya sikit bole? knp guna nama elixier de xandra ade maksud ape2 ke atau mmg nama eli sejak lahir ?? hahaha sbb nama Elixier tu unik la.

Anonymous said...

congratz (:

mimsinlammim Ilyas said...

semoga tenang dengan ujian Allah..

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra