~babyFRIZLY : Tanda - tanda Bersalin~




~Tanda-tanda nak bersalin~

  • Sakit dibahagian belakang punggung dan ari-ari seperti senggugut nak period tu. Tak selesa wei...,

  • Berlakunya Contraction sama ada Contraction Braxton Hicks yang lebih kuat dan kerap yang ni kena alertlah ye, buat kiraan sendiri senang nak pantau. Better kekerapan dalam 10 minit sejam dah boleh bergerak ke hospital. Bagi yang rumah jauh dari hospital tu korang kira dalam 15 minit adalah masa yang terbaik. Jangan lambat sangat takut terberanak dlm kereta / ambulans. 

  • Lelehan lendir yang luar biasa berserta darah berwarna kecoklatan. Kalau ada sikit @ banyak, cepat2 siapkan diri untuk ke hospital. 

  • Rasa macam nak buang air besar tapi tak membuang pun. 

  • Pecah air ketuban. Kena bezakan sama ada air ketuban @ air kencing yer. Air ketuban tiada bau & warna jernih. Ia akan keluar tanpa control dan airnya mmg banyak beserta panas sedikit. Sekiranya air ketuban berwarna hijau, segera lah beritahu pihak hospital takut baby dah berak. Lagi berisiko, & besar kemungkinan akan di ceaser. 


Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

0 comments:

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra