~Officially babyFrizly : 39 minggu 2 hari~


Syukur alhamdulillah Eli selamat melahirkan putera sulung kami pada hari Isnin, 2 Mac 2015, pukul 1.29ptg di Putra Specialist Hospital, Melaka...Fuh! akhirnya Eli dah bgelar seorang ibu akhirnya.. penantian selama 9 bulan mbuahkan hasilnya.. baby pon comel opkos mcm mama & papa dye..hehehe ;) Eli juga dpt merasa pengalaman bersalin normal dgn berat baby 3.2kg.. doc Ishaireen mula2 estimated dlm 2.8kg je mse last scan 38 minggu.. syukur juga sbb Eli xkene byk jahitan.. bertemankan suami dlm Labour Room byk mmberi semangat pd Eli mase sakit contraction tu.. dgn 20% bantuan dr sedutan Vacumm, 80% dari semangat diri Eli sendiri, baby pon keluar... Eli sangat berbangga dgn hubby Eli cz dye dpt saksikn ksakitan yg Eli alami utk mlahirkan anknya..sebaik shja baby di keluarkan, doc Ishaireen ade mmbacakan beberapa doa dan myuruh suami Eli mmotong tali pusat.. nasib baik tak pengsan papa kau nak oi! hehehe ;) baby pon di letakkan di dada Eli.. terharu dan puas sgt rasanya!!!! hilang sume rse sakitnya td.. sakit contraction tu dtg mula nya dr mlm sblm bersalin(ahad), tp x sakit sgt pon, mcm sengal2 biasa skit pgg tu.. then pukul 2 pagi Eli dah rasa lain mcm mase tidur, cume x ikutkn hati sgt..so tidur lh balik.. genap pukul 4.00 pagi, Eli segera ke toilet nk buang air kecil mcm biasa, sakit pgg nye tu mcm kuat sikit drpd sblm nya.. smp ke subuh dan genap pukul 6 pagi Eli terasa nk buang air besar. Dlm blik air Eli nmpk dlm takungan ade darah beserta lendir.. sah! mmg dah keluar tanda... Eli pn barulah kejutkan hubby nak siap2 g hspital.. Constraction makin kuat dlm kiraan 20 minit, eh sempat pulak Eli minum Vico + biskut sbb lapar sgt mase tu. Mandi and make up sikit, terus ke hospital. Sampai je di hospital, terus masuk ke tgkat 6 di wad bersalin... jantung dah berdebar! aku  nak jumpa ank aku kjp lagi~ yeaaaaa~~~~ sesudah je salin pakaian hospital, nurse tu suh baring nak tgok bukaan dah berapa.. ape? dah 4-5 cm? huhuhu tp x rse sakit sgt? nurse pn tkejut tgok Eli bley relax beronline bagai atas katil..hehe eksen lagi tuh! oleh krn nurse tgok Eli mcm okay lagi, dia pun suh makan sarapan milo + mee sup.. haip mkn jelah, sedap ni... hehehe :) okay skg da pukul 1.00ptg contraction mula kuat sgt smp merayu2 kt nurse "sakitttt kak!!!! Allahuakbar!" "lailahailla anta subhanaka inni kuntu minazzolimin" "allahuakbar".. then doc ishaireen pun myuruh hubby masuk & bby dah nak mula kluar sbb air ketuban td doc dah pecahkan.. bila constraction dtg, doc dan 3 org nurse pmpuan mula bg semangat suh pushhhhh!!!! "pushhh izyan, pushhhh!!!!yeah amik nafas, teran mcm nk berak tu!!!yeahhhh!! good listening!!" hubby pon bg smgt gak "syg teran syggggggg...papa ade yunk..." smbil tgn dye lebih mgigil dr tgn Eli.. hehehe ;)  oksigen di berikan pd Eli sbb hmpir xdpt mneran lagi da, doc pn beritahu "izyan, kita ceaser ya?" OMG! nak ceaser??? no no no no!! PUSH yg trakhir tu Eli teran hbis hbisan nyawa yg ade.., ttibe sume nurse bersorak! yeahhh!!! alhamdulillah da keluar pn baby.. ;) yes!! "assalamualaikum anak mama" :) 
















Terima Kasih sudi baca entri Eli..sila datang lagi.. (:

0 comments:

 photo footerbwh2015_zps5c8e7c89.png

Copyright@Segala yang tercatat di atas adalah hak milik ElixierDeXandra